A sajtos masni alapja a VAJAS TÉSZTA, amely a hét nagy tészta csoport egyike. Maga a tészta sem nem édes, sem sós, a tölteléktől függ, hogy milyen sütemény lesz a végeredmény. Ebből a tésztából készíthetünk sajtos rudat, sajtos masnit, pogácsát is csináltam belőle, de csinálhatunk túrós táskát, kakaós csigát, rétest vagy akár quichet is.
A vajas tészta elkészítése nem nehéz, csak egy kicsit idő igényes folyamat, ezért sokan, hogy ha például rétest vagy quichet csinálnak, inkább megveszik a leveles tésztát a boltban. Ha van egy kis időnk, vagy szeretjük a házi tésztákat, akkor szerintem érdemes rászánni egy kis időt és otthon megcsinálni a tésztát.
1.) VAJAS RÉSZ ELKÉSZÍTÉSE:
- A vaj 80%-át kézzel összegyűrjük a liszt 20%-ával
- Téglalapot formálunk belőle
- Hűtőszekrényben pihentetjük kb. 60 percig 4 fokon
- Használat előtt egy kicsit kiszoktam venni, hogy ne legyen nagyon kemény, mert akkor ki fog szakadni a tésztánk
2.) ELŐTÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE:
- A megmaradt lisztből, vajból és a sóból, ecetből és vízből elkészítjük az előtésztát
- Egy tálban kézzel összegyúrjuk a hozzávalókat
- Amikor már összeállt a tészta átválthatunk robotgépre, ha szeretnénk
- Dagasztófejjel legalább 15 percig keverjük a tésztát
- Akkor jó a tésztánk, hogy szakadás nélkül fel tudjuk emelni, csomótlan és elválik az edény falától
- Ne ijedjetek meg a mixer ugrálni fog, ezért muszáj ott állni mellette és teljes erőből visszanyomni a pultra:)
- Amikor már jó a tészta, kivesszük a tálból, gömb alakot formálunk belőle, bevagdossuk, mint egy kenyeret és lisztezett munkalapon letakarva 20-25 percig pihentetjük
Hogy meg van mind a két tészta részünk, nincs is más dolgunk, mint beburkolni a vajas részt az előtésztába, amit a következő módon teszünk meg:
- Kinyújtjuk az előtésztát úgy, hogy négy szirma legyen
- A közepére helyezzük a vajas részt
- Majd a szélső “szirmokat” szépen egymásra hajtjuk
- A becsomagolt tésztára nyújtófával ráütünk, hogy kicsit kilapuljon a vajas részt
- Ahogy már mondtam fontos, hogy vajas rész ne legyen nagyon hideg, mert akkor kifog lyukadni a tésztánk
- Kinyújtjuk a tésztát négyszer hajtogatjuk: szimplán-duplán-szimplán-duplán
- A hajtogatások után 20-25 percig pihentetjük tésztát a hűtőben
Sajtos sütiéknél, legyen az pogi, rúd, vagy sajtos fánkocska mielőtt sózunk érdemes megkóstolni a sajtot, mert sós sajtos használunk, akkor kicsit érdemesebb kevesebb sót használni.




Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: