Az egyik legnépszerűbb tészta fajta, amelyet szerintem mindenki életében legalább egyszer elkészít ez a piskóta. Ezért most a világ legegyszerűbb piskóta receptjét osztom meg veletek, amelyet a cukrászok is használnak.
A cukrász szakmában a piskótát, felvertnek nevezzük. Általában a nap elején masszáznak a cukrászok, amikor egy kalap alatt megcsinálják az összes piskóta lapot, ami a következő 1-2 napra kell nekik.
Mit látjátok az alaprecept egy tojásra szól. Szóval el kell dönteni, hogy hány tojásból akartok piskótát csinálni és az anyaghányadot felszorozni.
Egy 20-22cm-es tortához, ami kb. egy 16 szeletes tortának felel meg, 6-7 tojásos piskóta szükséges. A hagyományos, 25-26cm-es tortaformához 7-8 tojást ajánlok körülbelül. Természetesen a tojások száma attól is függ, hogy milyen magas tortát szeretnétek.
ELKÉSZÍTÉS
- Szétválasztjuk a tojásokat
- A fehérjét habosra keverjük, majd amikor már kicsit habos hozzáadjuk a cukor 2/3-át
- FONTOS, hogy a tálat, amiben a tojáshabot veritek használat előtt érdemes még egyszer elmosni és törlőkendővel alaposan kitörölni, mert ha egy kicsit folyadék vagy zsír marad a tálban, akkor nem tudunk kemény habot verni belőle
- A maradék cukrot habosra keverjük a tojássárgával
- Nem kell kőkemény habot verni a tojásfehérjéből, inkább lágyabb legyen
- Nagyon óvatosan hozzákeverjük a tojáshabot a sárga habhoz, kettőt keverünk rajta, majd hozzáadjuk a lisztet
- Ha kakaós piskótát csinálunk, akkor a liszt 5%-át pótoljuk kakaóporral
- Összekeverjük a masszát spatulával, úgy hogy ne törjük össze a habot, mert ha összetörjük, nem fog feljönni sülés közben
- Amikor már homogén a massza torta formába öntjük
- Én csak a tortaforma alját szoktam kibélelni sütőpapírral
- 150 fokon 20-25 percig sütjük
- Úgy tudunk meggyőződni róla, hogy megsült-e a piskótánk, hogy megnyomogatjuk a tetejét
- Ha elég kemény, akkor jó a piskóta
- De tűpróbát is alkalmazhatunk: ha ráragad egy kis massza a tűre, akkor bizony még nem sült jól át
- Miután megsült a piskóta, kivesszük a sütőből és még a formában hűlni hagyjuk
- Hogy ha már meg tudjuk fogni a formát, élére állítjuk a formát és körbe vágjuk a piskótát
- Lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt és rácsra tesszük, hűlni hagyjuk
- Amikor teljesen kihűlt a piskótánk, tetszés szerint 2-3 részre vágjuk és megtöltjük szintén tetszőleges krémmel
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: