A tétel sorom következő tétele, a LINZER TÉSZTA. Ez az egyik legegyszerűbb tészta fajta és azt szeretem benne, hogy ezerféleképpen elkészíthető. Ahány kiszúró, annyi formában készíthető el, és a díszítésben is csak a képzelet szab határt.
Nem csak a formája és a díszítése lehet ezer féle, de többféle süteményt is készíthetünk az alap tésztából, mind például islert, házi vaníliás karikáz, lepényt, vagy rákóczi túróst.
A linzer tészta az OMLÓS TÉSZTÁK csoportjába tartozik, azon belül is az GYÚRT OMLÓS csoportba, mert alap- és járulékos anyagait gyúrással egynemesítjük.
JÁRULÉKOS ANYAGAI:
- tojássárgája
- egész tojás
- olajos magvas
- tejszín
- víz
- kakaópor
- stb.
- Választhatunk, hogy géppel vagy kézzel gyúrjuk össze az alapanyagokat
- Ha géppel dolgoztok akkor “Z” karú gyúrúfejet kell használni.
- Ha kézzel gyúrjuk össze, akkor én úgy szoktam csinálni, ahogy a Mamám tanította:
- A lisztet és a porcukrot kiöntjük a pultra és kis vulkán alakot formálunk belőle
- A vulkánba belehelyezzük a tojássárgáját és a apró kockára vágott ramát
- Elkezdjük összedolgozni
- Eleinte lehet úgy tűnik, nem fog összeállni, de a kezünk melegétől kicsit meg fog olvasni a rama, ami miatt végül egy nyújtható, formálható tésztát kapunk
- Pont ezért (mert a kezünktől felmelegszik a tészta) ha túl sokáig gyúrjuk túlságosan meg fog olvadni és törni fog, nem fogjuk tudni kinyújtani
- Szóval amilyen gyorsan csak tudjuk, egynemesítjük az alapanyagokat, lehetőleg hűvös helyen
- Amikor összeállt, kilisztezett tálba tesszük és rövid időre hűtőbe tesszük, hogy kicsit visszadermedjen a rama
- Miután pihentettük a tésztát, attól függően, hogy milyen sütit szeretnénk csinálni kinyújtjuk, kb. 5-20 mm vastagra lisztezett munkalapon
- Majd tetszőleges szaggatóval kiszaggatjuk
- Végül sütőpapíros tepsiben 170 fokon 5-6 percig megsütjük
Sok fajta apró süteményt csinálhatunk a kész tésztánkból, leggyakrabban lekvárral töltjük és csokiba mártjuk, szóval hamarosan elmondom, hogyan kell a sárga linzerből, ISLERT csinálni, egy kis húsvéti díszítéssel:)

Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: