RÁKÓCZI TÚRÓS TORTA
A Rákóczi túrós nem tartozik a nagy kedvenceim közé, de (L) egyik kedvenc sütije és azt tapasztalom, hogy nagyon sok ember szereti és a cukrászdákban is sokan keresik.
Nem sütöttem olyan sokszor eddigi “pályafutásom” alatt, de amikor csináltam, mindig nagy sikere volt, ezért merem megosztani veletek ezt a receptet és a hozzátartozó fortélyokat, amik általában nincsenek benne a receptkönyvekben.
HOZZÁVALÓK
(25 cm-es torta formához)
TÉSZTA
- 400 g liszt
- 160g margarin
- 100g porcukor
- 2 darab tojássárgája
- 2 kávéskanál szódabikarbóna
- 2 evőkanál tejföl
KRÉM
- 1 kg tehéntúró
- 200g porcukor
- 4 darab tojássárgája
- 1 kicsi tejföl
- 4 evőkanál búzadara
- 1 citrom reszelt héja
- forró baracklekvár
HAB
- 6 tojásfehérje
- 300 g porcukor
ELKÉSZÍTÉSE:
Kibéleljük ki egy 25cm-es tortaforma alját sütőpapírral.
Először a tésztát készítjük el. A hozzávalóit jól összedolgozzuk helyezzük a tortaformába és lelapogassuk az aljába, hogy egyenletes legyen mindenhol. A tésztát előmelegített sütőben 180 fokon 5-6 percig félig átsütjük.
Ameddig sül, illetve hűl a tésztánk neki állunk a krémnek. Először is a citromot alaposan megtiszítjuk: 10 percre áztassuk jó forróvízbe, majd alaposan mossuk meg a héjját.
A tojásokat szétválasztjuk és a tojássárgákat robotgéppel kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a túrót is és úgyis jól elkeverjük. Végül beletesszük a citrom reszelt héját, a tejföld és a búzadarát és jól elkeverjük a krémet.
A megsült tésztát megkenjük forró baracklekvárral, majd rákenjük a túrós krémet. Habkártyával elegyengetjük a krémet, majd betesszük a sütőbe és 180 fokon 30 perc alatt megsütjük. Akkor jó a torta, hogy ha már kicsit sárgul a túró és a tűpróba során nem ragad.
Ameddig sül a tortánk elkészítjük a tojáshabot. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük: nagyon fontos hogy a tojásfehérjébe ne kerüljön se tojássárgája, illetve semmilyen zsiradék vagy folyadék, mert akkor nem fog felverődni a hab. Ezért érdemes a tálat, amibe felverjük a habot szilviával áttörölgetni. A porcukrot akkor adjuk hozzá a tojáshabhoz, amikor már kicsit habosodik. Kőkeményhabra van szükségünk, így addig verjük, ameddig a fejünk föle mernénk emelni a tálat:)
Amikor tökéletes a habunk vagyis annyira kemény, hogy megáll, amikor kivesszük belőle a robotgép fejét, simacsövű kinyomózsákba töljük és a megsült, kihűlt torta tetejére adaguljuk tetszőlegesen:) Én kicsi tüskéket csináltam, de úgy csináljátok, ahogy szeretnétek. A “tüskés” tortánkat visszatesszük a sütőbe és 100 fokon megszárítjuk. Ez akár 10-20 percig is eltarthat.
TIPP: Úgy szoktam csinálni, hogy vékony rétegben az egész tortát bekenem tojáshabbal és csak utána teszem rá a “tüskéket”, így ha nem érnek össze teljesen, akkor sem fog annyira elütni a végén:)
Amikor kész a tortánk a tüskék közé kiskanállal vagy habzsákkal baracklekvárt csöpögtetünk:)
Jó sütizést,
Ágiiiiii
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: