A lúdláb egy igazi hagyományos cukrász sütemény, ezért annyira nem szeretem, de mivel a Nagymamám egyik kedvence, ezért fontos számomra, hogy szép és finom lúdláb tortát tudjak csinálni. Már többször csináltam, és úgy érzem egyre jobban megy, ezért meg merem osztani Veletek a receptjét és természetesen a hozzátartozó fortélyokat, amelyek általában nincsenek benne a receptkönyvekben:)
Hozzávalók
(25cm-es tortaformához)
Piskóta:
- 5 darab tojás
- 100g kristálycukor
- 90 g liszt
- 10 g cukrozatlan kakaópor
Krém
- 175 ml habtejszín
- 250 g kristálycukor
- 100 g cukrozatlan kakaópor
- 250g teavaj
- 4-5 marék magozott meggy
Máz:
- 200g étcsokoládé
- 8 evőkanál étolaj
ELKÉSZÍTÉSE:
- A piskóta elkészítéséhez szétválasztjuk a tojásokat
- A fehérjét a cukor 2/3-val habosra keverjük: fontos, hogy csak akkor adjuk hozzá a cukrot, amikor már a fehérje habosodni kezd, különben, nem fog felverődni a hab
- Sárgáját fehéredésig keverjük a maradék cukorral
- Óvatosan hozzákeverjük a fehérjét sárgához, spatulával kettőt keverünk rajta, majd egyben hozzáadjuk a lisztet és a kakaóport
- Szintén nagyon óvatosan elkeverjük benne a lisztes kakaóport, úgy, hogy ne maradjanak benne liszt darabok
- 25 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd beleöntjük a nyers piskótát
- Előmelegített sütőben légkeverésen 150 fokon 20-25 perc alatt megsütjük
- Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e
TIPP: Ha éppen nincs a közelekben tű és nem akartok beleszűrni egy kést, akkor a következő “módszert” javaslom: ha kicsit kézzel megnyomkodjátok a torta közepét/tetejét, és megfelelően keménynek, rugalmasnak érzitek, akkor tökéletes a piskóta. Nagyon vigyázzatok, nehogy megégessétek magatokat!!! Én már annyiszor égettem meg magam, annyit nyúlkáltam már forró sütőben, hogy nem érzem a hőt. Igazából ha jobban belegondolok, inkább maradjatok a tű/késpróbánál, nem kéne javasolnom senkinek, hogy nyúlkáljon a forró sütőbe, elég baj, hogy én csinálom:)
- Szóval ha megsült a piskótánk, 10-15 percig hagyjuk hűlni a formában, majd vegyünk ki és tegyük rácsra hűlni.
Ha több segítséget szeretnétek kapni a tökéletes piskóta elkészítéséhez, akkor kattintsatok az egyik korábbi bejegyzésemre: Piskóta recept
KRÉM ELKÉSZÍTÉSE:
__
TIPP:A krém elkészítése körülbelül 5 perc, de a hűlési ideje, legalább 4-5 óra. Ezért ha tehetitek már előző nap csináljátok meg, tegyétek be a hűtőbe és használat előtt 1 órával egyszerűen vegyétek ki
__
- A tejszínt és a cukrot egy lábasba tesszük és felforraljuk
- Egy tálba mérjük ki a cukrozatlan kakaót, öntsük rá a forró tejszínes-cukros masszát és kézi habverővel alaposan, csomómentesen keverjük el
- A vajat vágjuk darabokra, melegítsük meg egy kicsit a mikróban, épp annyira, hogy puha legyen
- Adjuk hozzá a vajat a forró kakaós masszához és keverjük el szintén csomómentesen
- Hagyjuk szoba-hőmérsékleten hűlni, vagy ha tehetitek valami hideg helyen, pl. a spájzban vagy a pincében, majd tegyük a hűtőbe 4-5 órára
- Amikor megsült a tészta, vegyük ki a formából, vegyük le az aljáról a sütőpapírt és tegyük vissza a kapcsos formába
- A már kihűlt krémet habosítsuk ki robotgéppel: ezért kell használat előtt kivenni a hűtőből, mert olyan keményre vissza tud dermed a vaj, hogy engedés nélkül nem tudunk vele dolgozni
- A kihabosított krémet elfelezzük és egy kicsit félre teszünk belőle a díszítésre
- A krém felét egyenletesen eloszlatjuk a formában lévő piskótán, oszlassul el rajta a magozott meggyet, majd kenjük rá a maradék krémet (a cukrász “biblia” szerint 2-2 cm vastagnak kell lennie a krémnek, ha minden igaz, pont ennyi jön ki a megadott mennyiségből)
- Azért kell bent hagyni a formában a tortát, hogy szépen, egyenletesen el tudjuk kenni rajta a krémet.
- A betöltött tortát visszatesszük a hűtőbe és hagyjuk, hogy kicsit visszadermedjen a krém, ami a habosítástól és a melegtől megolvadt (ha siettek, nyugodtan tegyétek be 10 percre a mélyhűtőbe)
- Amikor visszadermedt a krém egy lapos pengéjű késsel körbe vágjuk a tortát és kivesszük a formából
- Ha esetleg valahol megsérült volna semmi gond, most még lehet javítani:)
- Közben a csokit megmelegítjük mikróban vagy gőz felett. Nagyon vigyázzatok, nehogy elégessétek, ha mikrót használtok. Ha van időtök és jobban szerettek biztosra menni, inkább gőz felett melegítsétek meg
- A megolvasztott csokihoz hozzáadjuk a 8 evőkanál étolajat és legalább 10 percig kevergetjük: ezt az időt nem szabad elcsalni, mert különben “olaj” csíkos lesz a csoki máz. Akkor hagyhatjuk abba, amikor már nem látunk “olaj” foltokat benne
- Ha ezzel megvagyunk rácsra tesszük a tortát és egyszerűen ráöntjük a csokit
- Érdemes egy tálcát tenni a rács alá, hogy a lefolyt csokit újra fel tudjuk majd használni
- A rácson kicsit hagyjuk szárazni, majd gyorsan levesszük, nehogy oda ragadjon és megtörjön
- A kész tortát betsszük a hűtőbe, hogy meg tudjon dermedni a máz
- Amikor már matt a felülete kivesszük és a maradék krémből kicsi tuffokat teszünk a tetejére, tetszőleges kinyomó fejjel
- Én Wilton 1M fejet használtam a rózsához és ilyen lett a végeredmény:
Jó tortázást,
Ágiiiii


Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: