Ágiiiiii Kicsi Világa

Lúdláb torta

A lúdláb egy igazi hagyományos cukrász sütemény, ezért annyira nem szeretem, de mivel a Nagymamám egyik kedvence, ezért fontos számomra, hogy szép és finom lúdláb tortát tudjak csinálni. Már többször csináltam, és úgy érzem egyre jobban megy, ezért meg merem osztani Veletek a receptjét és természetesen a hozzátartozó fortélyokat, amelyek általában nincsenek benne a receptkönyvekben:) 

_MG_6731

Hozzávalók

(25cm-es tortaformához)


Piskóta:

  • 5 darab tojás 
  • 100g kristálycukor 
  • 90 g liszt 
  • 10 g cukrozatlan kakaópor 

Krém

  • 175 ml habtejszín
  • 250 g kristálycukor 
  • 100 g cukrozatlan kakaópor 
  • 250g teavaj 
  • 4-5 marék magozott meggy

Máz: 

  • 200g étcsokoládé 
  • 8 evőkanál étolaj 

ELKÉSZÍTÉSE: 

  • A piskóta elkészítéséhez szétválasztjuk a tojásokat 
  • A fehérjét a cukor 2/3-val habosra keverjük: fontos, hogy csak akkor adjuk hozzá a cukrot, amikor már a fehérje habosodni kezd, különben, nem fog felverődni a hab
  • Sárgáját fehéredésig keverjük a maradék cukorral
  • Óvatosan hozzákeverjük a fehérjét sárgához, spatulával kettőt keverünk rajta, majd egyben hozzáadjuk a lisztet és a kakaóport
  • Szintén nagyon óvatosan elkeverjük benne a lisztes kakaóport, úgy, hogy ne maradjanak benne liszt darabok
  • 25 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd beleöntjük a nyers piskótát
  • Előmelegített sütőben légkeverésen 150 fokon 20-25 perc alatt megsütjük 
  • Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e

TIPP: Ha éppen nincs a közelekben tű és nem akartok beleszűrni egy kést, akkor a következő “módszert” javaslom: ha kicsit kézzel megnyomkodjátok a torta közepét/tetejét, és megfelelően keménynek, rugalmasnak érzitek, akkor tökéletes a piskóta. Nagyon vigyázzatok, nehogy megégessétek magatokat!!! Én már annyiszor égettem meg magam, annyit nyúlkáltam már forró sütőben, hogy nem érzem a hőt. Igazából ha jobban belegondolok, inkább maradjatok a tű/késpróbánál, nem kéne javasolnom senkinek, hogy nyúlkáljon a forró sütőbe, elég baj, hogy én csinálom:) 

  • Szóval ha megsült a piskótánk, 10-15 percig hagyjuk hűlni a formában, majd vegyünk ki és tegyük rácsra hűlni. 

Ha több segítséget szeretnétek kapni a tökéletes piskóta elkészítéséhez, akkor kattintsatok az egyik korábbi bejegyzésemre: Piskóta recept

KRÉM ELKÉSZÍTÉSE:

__

TIPP:A krém elkészítése körülbelül 5 perc, de a hűlési ideje, legalább 4-5 óra. Ezért ha tehetitek már előző nap csináljátok meg, tegyétek be a hűtőbe és használat előtt 1 órával egyszerűen vegyétek ki 

__

  • A tejszínt és a cukrot egy lábasba tesszük és felforraljuk 
  • Egy tálba mérjük ki a cukrozatlan kakaót, öntsük rá a forró tejszínes-cukros masszát és kézi habverővel alaposan, csomómentesen keverjük el 
  • A vajat vágjuk darabokra, melegítsük meg egy kicsit a mikróban, épp annyira, hogy puha legyen 
  • Adjuk hozzá a vajat a forró kakaós masszához és keverjük el szintén csomómentesen 
  • Hagyjuk szoba-hőmérsékleten hűlni, vagy ha tehetitek valami hideg helyen, pl. a spájzban vagy a pincében, majd tegyük a hűtőbe 4-5 órára 
  • Amikor megsült a tészta, vegyük ki a formából, vegyük le az aljáról a sütőpapírt és tegyük vissza a kapcsos formába
  • A már kihűlt krémet habosítsuk ki robotgéppel: ezért kell használat előtt kivenni a hűtőből, mert olyan keményre vissza tud dermed a vaj, hogy engedés nélkül nem tudunk vele dolgozni
  • A kihabosított krémet elfelezzük és egy kicsit félre teszünk belőle a díszítésre 
  • A krém felét egyenletesen eloszlatjuk a formában lévő piskótán, oszlassul el rajta a magozott meggyet, majd kenjük rá a maradék krémet (a cukrász “biblia” szerint 2-2 cm vastagnak kell lennie a krémnek, ha minden igaz, pont ennyi jön ki a megadott mennyiségből)
  • Azért kell bent hagyni a formában a tortát, hogy szépen, egyenletesen el tudjuk kenni rajta a krémet. 
  • A betöltött tortát visszatesszük a hűtőbe és hagyjuk, hogy kicsit visszadermedjen a krém, ami a habosítástól és a melegtől megolvadt (ha siettek, nyugodtan tegyétek be 10 percre a mélyhűtőbe)
  • Amikor visszadermedt a krém egy lapos pengéjű késsel körbe vágjuk a tortát és kivesszük a formából 
  • Ha esetleg valahol megsérült volna semmi gond, most még lehet javítani:) 
  • Közben a csokit megmelegítjük mikróban vagy gőz felett. Nagyon vigyázzatok, nehogy elégessétek, ha mikrót használtok. Ha van időtök és jobban szerettek biztosra menni, inkább gőz felett melegítsétek meg 
  • A megolvasztott csokihoz hozzáadjuk a 8 evőkanál étolajat és legalább 10 percig kevergetjük: ezt az időt nem szabad elcsalni, mert különben  “olaj” csíkos lesz a csoki máz. Akkor hagyhatjuk abba, amikor már nem látunk “olaj” foltokat benne
  • Ha ezzel megvagyunk rácsra tesszük a tortát és egyszerűen ráöntjük a csokit 
  • Érdemes egy tálcát tenni a rács alá, hogy a lefolyt csokit újra fel tudjuk majd használni 
  • A rácson kicsit hagyjuk szárazni, majd gyorsan levesszük, nehogy oda ragadjon és megtörjön 
  • A kész tortát betsszük a hűtőbe, hogy meg tudjon dermedni a máz
  • Amikor már matt a felülete kivesszük és a maradék krémből kicsi tuffokat teszünk a tetejére, tetszőleges kinyomó fejjel
  • Én Wilton 1M fejet használtam a rózsához és ilyen lett a végeredmény: 

_MG_6730

Jó tortázást, 

Ágiiiii

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!