Ágiiiiii Kicsi Világa

Hogyan készüljünk a vendégvárásra

Imádok grillezni vagy csak egyszerűen áthívni néhány barátunkat és beszélgetni, iszogatni a teraszon, élvezi a nyári estéket.

De ahhoz, hogy a baráti összejöveteleket mi magunk is élvezni tudjuk, – mint vendéglátók – bizony néhány dologra érdemes oda figyelnünk.

Hála anyukámnak nekem ezzel nem szokott problémám lenni, mert nagy a családunk, ezért kicsi koromtól kezdve mindig vagy nálunk voltak a rokonok, vagy mi voltunk valakinél. Ezért már kicsi koromtól kezdve láttam, mit kell tenni annak érdekében, hogy jó vendéglátók legyünk:)

11351860_10206472247947097_246238637_n

Megosztok Veletek néhány tippet, hátha számotokra is hasznos lehet valamelyik:) És összegyűjtöttem néhány receptet is, amit ajánlok baráti, családi összejövetelekre:)

  1. Mindig gondoskodjunk megfelelő mennyiségű ételről és italról:
  • Bizony ez az egyik legnehezebb része a vendég várásnak, hogy fel tudjuk mérni mennyit fognak enni/ inni a vendéget
  • Érdemes úgy vásárolni, hogy mindig kicsit számoljunk többel, hiszen inkább, maradjon meg egy kicsi, minthogy ne legyen elég
  • De, hogy mi is az az elég: általában úgy szoktam számolni egy vendég fogyasztását, hogy amit magamnak megvennék mennyiséget, annak a másfélszeresét veszem meg
  • A maradék sem megy pocsékba, hiszen le tudunk fagyasztani sok mindent, vagy ha száraz alapanyag marad meg, azt pedig egyszerűen el tudjuk tenni a következő összejövetelre
  1. Ne költsünk drága üdítőkre:
  • Az a tapasztalatom, hogy hiába veszek csomó drága, cukros üdítőt, ha kiteszek az asztalra egy hideg limonádés kancsót tele friss citrommal, lime-mal és naranccsal senki nem fogja az üdítőt választani
  • Előnye azon kívül, hogy látványban is nagyon fel tudja dobni az asztalt, hogy egy tíz fős társaságot limonádéval megvendégelni negyed annyi pénzből megvalósítható, mint üdítővel
  • Plusz általában a vendégek szeretik a házilag készített, frissítő limonádét
  • 11378688_946828462023447_1583418603_n
  1. Amit csak tudunk, azt készítsünk elő a vendégek érkezése előtt:
  • Nincs is rosszabb annál, mint amikor mindenki kint ül a kertben, beszélgetnek, jól érzik magukat, mi meg bent robotolunk a konyhában
  • Ezért javaslom, hogy ha például grilleztek mindig készítsétek el előre a salátákat vagy a köreteket, hogy a vendégek érkezése után már csak minimális munka legyen a kaja elkészítésével
  • Mindent, amit csak lehet készítsünk elő
  1. Gyorsan legyen kész a kaja:
  • Ami szerintem az egyik legfontosabb, hogy a vendégeknek ne kelljen órákat várniuk a kajára
  • Ha például bográcson gulyást főztök vagy marha pörit, akkor azt nem a vendégek érkezésekor kezdjétek el főzni, hanem próbáljunk meg úgy időzíteni, hogy maximum 30-40 percet kelljen várni
  • A közös sütögetés élményét viszont mindenképp használjuk ki, hiszen olyan jó feelingje van például házi hamburger elkészítésének

_MG_2964 copy

Recepért kattintsatok ide

  • Ha egy óránál többet kell várni a főétel elkészülésére, akkor szerintem érdemes kikészíteni rágcsálni valót, gyümölcsöt, hogy addig tudnak csipegetni a vendégek (de csak csipegessenek, nehogy jól lakjanak a nasival:))
  1. Rendmániás énünket tegyük félre:
  • Az utóbbi időben megismerkedtem egy olyan rendmániás énemmel, akiről eddig nem is tudtam, hogy létezik
  • De nagyon fontos, hogy amikor vendégeink vannak ezt az énünket próbáljuk megint visszanyomni a sötétbe
  • Nincs is annál idegesítőbb, mint amikor még be se fejeztük az evést, de a házi gazda már mosogatja a tányérunkat, nehogy rászáradjon a sajt és törölgeti az asztalt a poharunk alatt
  • Majd ha elmentek úgyis újra elő kell hívnunk a mániákust, hiszen úgyis lesz takarítani valónk:)

6. Mindig gondoljunk a vendéget táplálkozási szokásaira:

  • Ha élelmiszer-allergiás vendéget várunk mindig készüljünk olyan étellel, amiből ő is ehet
  • Természetesen nagyon nagyon figyeljünk a részletekre, a tisztaságra:
    • alaposan takarítsuk ki a konyhát
    • először a mentes életeket készítsük el
    • használat előtt minden eszközt alaposan (még egyszer) tisztítsunk meg
    • már kész ételeket tároljuk külön!
  • Ha olyan vendéget várunk, aki nem allergiás, de különleges életrend szerint táplálkozik neki is készítsünk külön ételt: ne hozzuk olyan kellemetlen helyzetbe hogy olyan ételek elfogyasztására kényszerítjük, amit egyébként nem eszik.
  • Az ilyen helyzet mindkét fél számára kellemetlen lehet, ezért ha tehetjük készüljük fel előre
  • Bátran kérdezzük meg, milyen alapanyagokból szokott magának sütni, főzni, milyen ételeket szokott enni
  • Legyen szó élelmiszer-allergiás vagy speciális étrendű vendégről bátran kérjünk tanácsot

MG_6720

Gluténmentes muffin receptért kattintsatok ide

     7. Mindig mindent tálaljunk (szépen): 

  • Nagyon fontos, hogy minden ételt tegyünk ki, amivel készültünk
  • Hiába gondolnánk, hogy 3 hamburger után senki nem kívánja már a sütit, tapasztalatból mondom, hogy ha szépen tálaljuk, mindenki megkívánja:)
  • A tálalásra mindig figyeljünk oda: például ha nem volt időnk sütni és bolti édességekkel készültünk, azokat se zacskóstul tegyünk az asztalra, mert a vendégek aligha fognak rányúlni és maguktól kinyitni
  • Mindig mindent nassolni valót, kibontva, szépen tányéron tálalva tegyünk az asztalra, mert így fognak csak enni belőle a vendégek
  • Mert még legegyszerűbb sütit, édességeket, gyümölcsöt is fel lehet dobni a szép tálalással

10453949_295772353923729_757208874_n

1169968_651037608328451_2112593717_n

Pogi receptért kattintsatok ide

11208110_1385896175073663_1334983201_n

Muffin díszítési tippekért kattintsatok ide

1eb0d71208eb11e3ade722000a1faea4_7

Igyekeztem mindent apró fortélyt összegyűjteni Nektek. Remélem hasznosnak találtátok őket.

Szép nyári estétek kívánok,

Ágiiiiii

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!