Imádok grillezni vagy csak egyszerűen áthívni néhány barátunkat és beszélgetni, iszogatni a teraszon, élvezi a nyári estéket.
De ahhoz, hogy a baráti összejöveteleket mi magunk is élvezni tudjuk, – mint vendéglátók – bizony néhány dologra érdemes oda figyelnünk.
Hála anyukámnak nekem ezzel nem szokott problémám lenni, mert nagy a családunk, ezért kicsi koromtól kezdve mindig vagy nálunk voltak a rokonok, vagy mi voltunk valakinél. Ezért már kicsi koromtól kezdve láttam, mit kell tenni annak érdekében, hogy jó vendéglátók legyünk:)
Megosztok Veletek néhány tippet, hátha számotokra is hasznos lehet valamelyik:) És összegyűjtöttem néhány receptet is, amit ajánlok baráti, családi összejövetelekre:)
- Mindig gondoskodjunk megfelelő mennyiségű ételről és italról:
- Bizony ez az egyik legnehezebb része a vendég várásnak, hogy fel tudjuk mérni mennyit fognak enni/ inni a vendéget
- Érdemes úgy vásárolni, hogy mindig kicsit számoljunk többel, hiszen inkább, maradjon meg egy kicsi, minthogy ne legyen elég
- De, hogy mi is az az elég: általában úgy szoktam számolni egy vendég fogyasztását, hogy amit magamnak megvennék mennyiséget, annak a másfélszeresét veszem meg
- A maradék sem megy pocsékba, hiszen le tudunk fagyasztani sok mindent, vagy ha száraz alapanyag marad meg, azt pedig egyszerűen el tudjuk tenni a következő összejövetelre
- Ne költsünk drága üdítőkre:
- Az a tapasztalatom, hogy hiába veszek csomó drága, cukros üdítőt, ha kiteszek az asztalra egy hideg limonádés kancsót tele friss citrommal, lime-mal és naranccsal senki nem fogja az üdítőt választani
- Előnye azon kívül, hogy látványban is nagyon fel tudja dobni az asztalt, hogy egy tíz fős társaságot limonádéval megvendégelni negyed annyi pénzből megvalósítható, mint üdítővel
- Plusz általában a vendégek szeretik a házilag készített, frissítő limonádét
- Amit csak tudunk, azt készítsünk elő a vendégek érkezése előtt:
- Nincs is rosszabb annál, mint amikor mindenki kint ül a kertben, beszélgetnek, jól érzik magukat, mi meg bent robotolunk a konyhában
- Ezért javaslom, hogy ha például grilleztek mindig készítsétek el előre a salátákat vagy a köreteket, hogy a vendégek érkezése után már csak minimális munka legyen a kaja elkészítésével
- Mindent, amit csak lehet készítsünk elő
- Gyorsan legyen kész a kaja:
- Ami szerintem az egyik legfontosabb, hogy a vendégeknek ne kelljen órákat várniuk a kajára
- Ha például bográcson gulyást főztök vagy marha pörit, akkor azt nem a vendégek érkezésekor kezdjétek el főzni, hanem próbáljunk meg úgy időzíteni, hogy maximum 30-40 percet kelljen várni
- A közös sütögetés élményét viszont mindenképp használjuk ki, hiszen olyan jó feelingje van például házi hamburger elkészítésének
- Ha egy óránál többet kell várni a főétel elkészülésére, akkor szerintem érdemes kikészíteni rágcsálni valót, gyümölcsöt, hogy addig tudnak csipegetni a vendégek (de csak csipegessenek, nehogy jól lakjanak a nasival:))
- Rendmániás énünket tegyük félre:
- Az utóbbi időben megismerkedtem egy olyan rendmániás énemmel, akiről eddig nem is tudtam, hogy létezik
- De nagyon fontos, hogy amikor vendégeink vannak ezt az énünket próbáljuk megint visszanyomni a sötétbe
- Nincs is annál idegesítőbb, mint amikor még be se fejeztük az evést, de a házi gazda már mosogatja a tányérunkat, nehogy rászáradjon a sajt és törölgeti az asztalt a poharunk alatt
- Majd ha elmentek úgyis újra elő kell hívnunk a mániákust, hiszen úgyis lesz takarítani valónk:)
6. Mindig gondoljunk a vendéget táplálkozási szokásaira:
- Ha élelmiszer-allergiás vendéget várunk mindig készüljünk olyan étellel, amiből ő is ehet
- Természetesen nagyon nagyon figyeljünk a részletekre, a tisztaságra:
- alaposan takarítsuk ki a konyhát
- először a mentes életeket készítsük el
- használat előtt minden eszközt alaposan (még egyszer) tisztítsunk meg
- már kész ételeket tároljuk külön!
- Ha olyan vendéget várunk, aki nem allergiás, de különleges életrend szerint táplálkozik neki is készítsünk külön ételt: ne hozzuk olyan kellemetlen helyzetbe hogy olyan ételek elfogyasztására kényszerítjük, amit egyébként nem eszik.
- Az ilyen helyzet mindkét fél számára kellemetlen lehet, ezért ha tehetjük készüljük fel előre
- Bátran kérdezzük meg, milyen alapanyagokból szokott magának sütni, főzni, milyen ételeket szokott enni
- Legyen szó élelmiszer-allergiás vagy speciális étrendű vendégről bátran kérjünk tanácsot
Gluténmentes muffin receptért kattintsatok ide
7. Mindig mindent tálaljunk (szépen):
- Nagyon fontos, hogy minden ételt tegyünk ki, amivel készültünk
- Hiába gondolnánk, hogy 3 hamburger után senki nem kívánja már a sütit, tapasztalatból mondom, hogy ha szépen tálaljuk, mindenki megkívánja:)
- A tálalásra mindig figyeljünk oda: például ha nem volt időnk sütni és bolti édességekkel készültünk, azokat se zacskóstul tegyünk az asztalra, mert a vendégek aligha fognak rányúlni és maguktól kinyitni
- Mindig mindent nassolni valót, kibontva, szépen tányéron tálalva tegyünk az asztalra, mert így fognak csak enni belőle a vendégek
- Mert még legegyszerűbb sütit, édességeket, gyümölcsöt is fel lehet dobni a szép tálalással
Pogi receptért kattintsatok ide
Muffin díszítési tippekért kattintsatok ide
Igyekeztem mindent apró fortélyt összegyűjteni Nektek. Remélem hasznosnak találtátok őket.
Szép nyári estétek kívánok,
Ágiiiiii
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: