Ágiiiiii Kicsi Világa

Búzalisztmentes bagel

Folyamatosan igyekszem bepótolni a lemaradásaimat, ezért itt van a másik nagy kedvencem, a “mentes” bagel receptje. 

Annyit gyorsan még elárulok erről a receptről, hogy úgy született meg, hogy egyik hétvégén nagyon szerettem volna bagelt enni, de nem volt kedvem csinálni, ezért (L)-vel elmentünk venni bagelt. Finom volt, finom volt, de végig az volt az érzésem, hogy lehet én tudnék jobbat is csinálni. Így hát vasárnap reggel neki álltam és csináltam “mentes” bagelt reggelire és (L) szerint tényleg tudok jobbat csinálni. 

12751228_217699461913695_1457392964_n

Szóval itt is van a recept:

HOZZÁVALÓK

  • 2 darab közepes méretű tojás
  • 20 g kókuszvirágcukor
  • 10 g kókuszzsír
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 20 g élesztő
  • 50 g kölesliszt
  • 50 g barna rizsliszt
  • 120 g zabpehelyliszt
  • 3 dl mandula tej
  • 1 kávéskanál só
  • Szóráshoz:
  • étkezési mák
  • napraforgómag
  • szezámmag
  • lenmag
  • Bármilyen mag, amit szerettek

ELKÉSZÍTÉSE:

  • Egy kisebb tálba mérjük ki az élesztőt, a tojásokat és a kókuszvirágcukort és a mandula tej 1/3 részét (a tejet egy kicsit melegítsük meg, mielőtt hozzáadjuk az élesztős masszához)
  • Kézi habverővel keverjük el, majd adjuk hozzá a szoba-hőmérsékletű kókuszolajat és az olívaolajat és keverjük tovább egészen addig, ameddig csomómentes nem lesz a masszánk
  • Egy nagyobb tálba mérjük ki a lisztet és a sót, majd adjuk hozzá a tojásos-vajas masszát
  • Robotgép dagasztófejét használva keverjük simára a tésztát, úgy, hogy először alacsony fokozaton keverjük, majd kapcsoljuk egyre magasabb fokozatra a gépet, hogy ne szóródjon szét a liszt
  • Folyamatosan adjuk hozzá a maradék tejet
  • Egészen addig keverjük a tésztát, ameddig nem lesz sima, azaz nem válik el a tál falától
  • Vegyük ki a masszát és kicsit lisztezett munkalapon 1-2 perc alatt kézzel is dolgozzuk át
  • Lisztezzük ki a nagy tál alját és tegyük vissza a masszát, fedjük le két tiszta konyharuhával és hagyjuk 45 percig kelni a tésztát (ha nincs sehol meleg a lakásban, akkor kapcsoljuk fel a sütőt a legalacsonyabb hőfokára és nyitott ajtónál keleszthetjük benne is a tésztát)
  • Pihentetés után gyúrjuk át a tésztát és vágjuk fel körülbelül 65-70g-os adagokra, amelyekből görgessünk kis labdákat, majd megint takarjuk le és pihentessük őket 10-15 percig (lehet megint a sütőben)
  • A labda alakú tészta közepét lyukasszuk ki az ujjunkkal és forgassuk őket körbe-körbe, úgy hogy kialakítsuk a jellegzetes bagel formát
  • Érdemes kicsit nagyobb lyukat csinálni, hiszen még egyszer kelesztjük őket és megint meg fog nőni a térfogatuk, így a közepén lévő lyuk is kisebb lesz
  • A formázott bageleket helyezzük kilisztezett munkalapra, terítsük le őket kicsit nedves és tiszta konyharuhával, hagyjuk őket kelni újabb fél óráig
  • Fontos, hogy lisztezzük a felületet, amin pihennek, különben oda fognak ragadni és elveszítik szabályos formájukat
  • A fél óra elteltével, forraljunk fel vizet egy közepes méretű lábasban és tegyünk bele 5-6 evőkanál kókuszvirágcukrot
  • A megkelt bageleket egyesével helyezzük a forrásban lévő vízbe 15-15 másodpercre, úgy, hogy az az oldala legyen először a vízben alul, amely oldala kelés közben is alul volt, majd fordítsuk meg és a másik oldalát is hagyjuk a vízben 15 másodpercig
  • A forró bagel-eket azonnal helyezzük sütőpapíros tepsire, szórjuk meg a tetejüket tetszőleges magvakkal, majd 12-14 perc alatt süssük őket aranybarnára 220 fokon előmelegített sütőben
  • A kész bageleket még frissen vágjuk ketté, kenjük meg sajtkrémmel és tetszőleges töltetlékkel tálaljuk:) 

12531122_1118491958787_1971906015_n

Jó sütést, 

Ági 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!