Hogyan készüljünk a vendégvárásra
Imádok grillezni vagy csak egyszerűen áthívni néhány barátunkat és beszélgetni, iszogatni a teraszon, élvezi a nyári estéket.
De ahhoz, hogy a baráti összejöveteleket mi magunk is élvezni tudjuk, – mint vendéglátók – bizony néhány dologra érdemes oda figyelnünk.
Hála anyukámnak nekem ezzel nem szokott problémám lenni, mert nagy a családunk, ezért kicsi koromtól kezdve mindig vagy nálunk voltak a rokonok, vagy mi voltunk valakinél. Ezért már kicsi koromtól kezdve láttam, mit kell tenni annak érdekében, hogy jó vendéglátók legyünk:)
Megosztok Veletek néhány tippet, hátha számotokra is hasznos lehet valamelyik:) És összegyűjtöttem néhány receptet is, amit ajánlok baráti, családi összejövetelekre:)
- Mindig gondoskodjunk megfelelő mennyiségű ételről és italról:
- Bizony ez az egyik legnehezebb része a vendég várásnak, hogy fel tudjuk mérni mennyit fognak enni/ inni a vendéget
- Érdemes úgy vásárolni, hogy mindig kicsit számoljunk többel, hiszen inkább, maradjon meg egy kicsi, minthogy ne legyen elég
- De, hogy mi is az az elég: általában úgy szoktam számolni egy vendég fogyasztását, hogy amit magamnak megvennék mennyiséget, annak a másfélszeresét veszem meg
- A maradék sem megy pocsékba, hiszen le tudunk fagyasztani sok mindent, vagy ha száraz alapanyag marad meg, azt pedig egyszerűen el tudjuk tenni a következő összejövetelre
- Ne költsünk drága üdítőkre:
- Az a tapasztalatom, hogy hiába veszek csomó drága, cukros üdítőt, ha kiteszek az asztalra egy hideg limonádés kancsót tele friss citrommal, lime-mal és naranccsal senki nem fogja az üdítőt választani
- Előnye azon kívül, hogy látványban is nagyon fel tudja dobni az asztalt, hogy egy tíz fős társaságot limonádéval megvendégelni negyed annyi pénzből megvalósítható, mint üdítővel
- Plusz általában a vendégek szeretik a házilag készített, frissítő limonádét
- Amit csak tudunk, azt készítsünk elő a vendégek érkezése előtt:
- Nincs is rosszabb annál, mint amikor mindenki kint ül a kertben, beszélgetnek, jól érzik magukat, mi meg bent robotolunk a konyhában
- Ezért javaslom, hogy ha például grilleztek mindig készítsétek el előre a salátákat vagy a köreteket, hogy a vendégek érkezése után már csak minimális munka legyen a kaja elkészítésével
- Mindent, amit csak lehet készítsünk elő
- Gyorsan legyen kész a kaja:
- Ami szerintem az egyik legfontosabb, hogy a vendégeknek ne kelljen órákat várniuk a kajára
- Ha például bográcson gulyást főztök vagy marha pörit, akkor azt nem a vendégek érkezésekor kezdjétek el főzni, hanem próbáljunk meg úgy időzíteni, hogy maximum 30-40 percet kelljen várni
- A közös sütögetés élményét viszont mindenképp használjuk ki, hiszen olyan jó feelingje van például házi hamburger elkészítésének
Recepért kattintsatok ide
- Ha egy óránál többet kell várni a főétel elkészülésére, akkor szerintem érdemes kikészíteni rágcsálni valót, gyümölcsöt, hogy addig tudnak csipegetni a vendégek (de csak csipegessenek, nehogy jól lakjanak a nasival:))
- Rendmániás énünket tegyük félre:
- Az utóbbi időben megismerkedtem egy olyan rendmániás énemmel, akiről eddig nem is tudtam, hogy létezik
- De nagyon fontos, hogy amikor vendégeink vannak ezt az énünket próbáljuk megint visszanyomni a sötétbe
- Nincs is annál idegesítőbb, mint amikor még be se fejeztük az evést, de a házi gazda már mosogatja a tányérunkat, nehogy rászáradjon a sajt és törölgeti az asztalt a poharunk alatt
- Majd ha elmentek úgyis újra elő kell hívnunk a mániákust, hiszen úgyis lesz takarítani valónk:)
6. Mindig gondoljunk a vendéget táplálkozási szokásaira:
- Ha élelmiszer-allergiás vendéget várunk mindig készüljünk olyan étellel, amiből ő is ehet
- Természetesen nagyon nagyon figyeljünk a részletekre, a tisztaságra:
- alaposan takarítsuk ki a konyhát
- először a mentes életeket készítsük el
- használat előtt minden eszközt alaposan (még egyszer) tisztítsunk meg
- már kész ételeket tároljuk külön!
- Ha olyan vendéget várunk, aki nem allergiás, de különleges életrend szerint táplálkozik neki is készítsünk külön ételt: ne hozzuk olyan kellemetlen helyzetbe hogy olyan ételek elfogyasztására kényszerítjük, amit egyébként nem eszik.
- Az ilyen helyzet mindkét fél számára kellemetlen lehet, ezért ha tehetjük készüljük fel előre
- Bátran kérdezzük meg, milyen alapanyagokból szokott magának sütni, főzni, milyen ételeket szokott enni
- Legyen szó élelmiszer-allergiás vagy speciális étrendű vendégről bátran kérjünk tanácsot
Gluténmentes muffin receptért kattintsatok ide
7. Mindig mindent tálaljunk (szépen):
- Nagyon fontos, hogy minden ételt tegyünk ki, amivel készültünk
- Hiába gondolnánk, hogy 3 hamburger után senki nem kívánja már a sütit, tapasztalatból mondom, hogy ha szépen tálaljuk, mindenki megkívánja:)
- A tálalásra mindig figyeljünk oda: például ha nem volt időnk sütni és bolti édességekkel készültünk, azokat se zacskóstul tegyünk az asztalra, mert a vendégek aligha fognak rányúlni és maguktól kinyitni
- Mindig mindent nassolni valót, kibontva, szépen tányéron tálalva tegyünk az asztalra, mert így fognak csak enni belőle a vendégek
- Mert még legegyszerűbb sütit, édességeket, gyümölcsöt is fel lehet dobni a szép tálalással
Pogi receptért kattintsatok ide
Muffin díszítési tippekért kattintsatok ide
Igyekeztem mindent apró fortélyt összegyűjteni Nektek. Remélem hasznosnak találtátok őket.
Szép nyári estétek kívánok,
Ágiiiiii