Ágiiiiii Kicsi Világa

Málnás mentes csokis csoda

Ígértem Nektek múlt héten egy receptet és szánom bánom, de elfelejtettem megosztani. De most gyorsan be is pótolom a hiányosságomat:) 

11698820_934717756587520_5669922112080772598_n

Sajnos nincs jobb képem róla, mert esti sütést csináltunk unokatesómékkal és mire feljött a nap már el is  fogyott!:) Szóval bocsánat…:) 

HOZZÁVALÓK:

(20cm-es formához)

 

50 g teavaj 

100g 80%-os étcsokoládé 

4 darab közepes méretű tojás 

200 g rizsliszt 

50 g nyírfacukor

0,5 dl mandulatej/rizsliszt/bármilyen növényi tej 

2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

2 marék tetszőleges gyümölcs 

csoki csepp

ELKÉSZÍTÉSE: 

  • A vajat és a csokit mikroban vagy gőz felett megolvasztjuk 
  • Majd egy tálban spatulával összekeverjük őket 
  • Enyhén verjük fel a tojásokat, mintha rántottát akarnánk csinálni, majd adjuk hozzá a csokis-vajas masszához, és jól keverjük el 
  • Végül adjuk hozzá a nyírfacukrot, a rizslisztet, a kakaóport és a tejet 
  • Tejből annyit adjunk hozzá, amennyitől annyira laza lesz a masszánk, hogy el tudjuk szépen kenni a masszát a formánkban 
  • Ha ti is hasonló pitatálat használtok, mint én, akkor vajazzátok és kicsit lisztezzétek ki az alját és úgy öntsétek bele a masszát 
  • A spatulával vagy habkártyával kenjük el egyenletesen a masszát és tegyük be az előre melegített sütőbe 200 fokra 
  • süssük 20-25 percig 
  • kb. 10-15 perc után tegyünk rá csoki cseppeket és tetszőleges gyümölcsöt:) 

Amikor elkészült vegyük ki a sütőből, várjuk meg ameddig kihűl máris tálalhatjuk:) 

Jó sütést Nektek, 

Ágiiiiii

Hogyan készüljünk a vendégvárásra

Imádok grillezni vagy csak egyszerűen áthívni néhány barátunkat és beszélgetni, iszogatni a teraszon, élvezi a nyári estéket.

De ahhoz, hogy a baráti összejöveteleket mi magunk is élvezni tudjuk, – mint vendéglátók – bizony néhány dologra érdemes oda figyelnünk.

Hála anyukámnak nekem ezzel nem szokott problémám lenni, mert nagy a családunk, ezért kicsi koromtól kezdve mindig vagy nálunk voltak a rokonok, vagy mi voltunk valakinél. Ezért már kicsi koromtól kezdve láttam, mit kell tenni annak érdekében, hogy jó vendéglátók legyünk:)

11351860_10206472247947097_246238637_n

Megosztok Veletek néhány tippet, hátha számotokra is hasznos lehet valamelyik:) És összegyűjtöttem néhány receptet is, amit ajánlok baráti, családi összejövetelekre:)

  1. Mindig gondoskodjunk megfelelő mennyiségű ételről és italról:
  • Bizony ez az egyik legnehezebb része a vendég várásnak, hogy fel tudjuk mérni mennyit fognak enni/ inni a vendéget
  • Érdemes úgy vásárolni, hogy mindig kicsit számoljunk többel, hiszen inkább, maradjon meg egy kicsi, minthogy ne legyen elég
  • De, hogy mi is az az elég: általában úgy szoktam számolni egy vendég fogyasztását, hogy amit magamnak megvennék mennyiséget, annak a másfélszeresét veszem meg
  • A maradék sem megy pocsékba, hiszen le tudunk fagyasztani sok mindent, vagy ha száraz alapanyag marad meg, azt pedig egyszerűen el tudjuk tenni a következő összejövetelre
  1. Ne költsünk drága üdítőkre:
  • Az a tapasztalatom, hogy hiába veszek csomó drága, cukros üdítőt, ha kiteszek az asztalra egy hideg limonádés kancsót tele friss citrommal, lime-mal és naranccsal senki nem fogja az üdítőt választani
  • Előnye azon kívül, hogy látványban is nagyon fel tudja dobni az asztalt, hogy egy tíz fős társaságot limonádéval megvendégelni negyed annyi pénzből megvalósítható, mint üdítővel
  • Plusz általában a vendégek szeretik a házilag készített, frissítő limonádét
  • 11378688_946828462023447_1583418603_n
  1. Amit csak tudunk, azt készítsünk elő a vendégek érkezése előtt:
  • Nincs is rosszabb annál, mint amikor mindenki kint ül a kertben, beszélgetnek, jól érzik magukat, mi meg bent robotolunk a konyhában
  • Ezért javaslom, hogy ha például grilleztek mindig készítsétek el előre a salátákat vagy a köreteket, hogy a vendégek érkezése után már csak minimális munka legyen a kaja elkészítésével
  • Mindent, amit csak lehet készítsünk elő
  1. Gyorsan legyen kész a kaja:
  • Ami szerintem az egyik legfontosabb, hogy a vendégeknek ne kelljen órákat várniuk a kajára
  • Ha például bográcson gulyást főztök vagy marha pörit, akkor azt nem a vendégek érkezésekor kezdjétek el főzni, hanem próbáljunk meg úgy időzíteni, hogy maximum 30-40 percet kelljen várni
  • A közös sütögetés élményét viszont mindenképp használjuk ki, hiszen olyan jó feelingje van például házi hamburger elkészítésének

_MG_2964 copy

Recepért kattintsatok ide

  • Ha egy óránál többet kell várni a főétel elkészülésére, akkor szerintem érdemes kikészíteni rágcsálni valót, gyümölcsöt, hogy addig tudnak csipegetni a vendégek (de csak csipegessenek, nehogy jól lakjanak a nasival:))
  1. Rendmániás énünket tegyük félre:
  • Az utóbbi időben megismerkedtem egy olyan rendmániás énemmel, akiről eddig nem is tudtam, hogy létezik
  • De nagyon fontos, hogy amikor vendégeink vannak ezt az énünket próbáljuk megint visszanyomni a sötétbe
  • Nincs is annál idegesítőbb, mint amikor még be se fejeztük az evést, de a házi gazda már mosogatja a tányérunkat, nehogy rászáradjon a sajt és törölgeti az asztalt a poharunk alatt
  • Majd ha elmentek úgyis újra elő kell hívnunk a mániákust, hiszen úgyis lesz takarítani valónk:)

6. Mindig gondoljunk a vendéget táplálkozási szokásaira:

  • Ha élelmiszer-allergiás vendéget várunk mindig készüljünk olyan étellel, amiből ő is ehet
  • Természetesen nagyon nagyon figyeljünk a részletekre, a tisztaságra:
    • alaposan takarítsuk ki a konyhát
    • először a mentes életeket készítsük el
    • használat előtt minden eszközt alaposan (még egyszer) tisztítsunk meg
    • már kész ételeket tároljuk külön!
  • Ha olyan vendéget várunk, aki nem allergiás, de különleges életrend szerint táplálkozik neki is készítsünk külön ételt: ne hozzuk olyan kellemetlen helyzetbe hogy olyan ételek elfogyasztására kényszerítjük, amit egyébként nem eszik.
  • Az ilyen helyzet mindkét fél számára kellemetlen lehet, ezért ha tehetjük készüljük fel előre
  • Bátran kérdezzük meg, milyen alapanyagokból szokott magának sütni, főzni, milyen ételeket szokott enni
  • Legyen szó élelmiszer-allergiás vagy speciális étrendű vendégről bátran kérjünk tanácsot

MG_6720

Gluténmentes muffin receptért kattintsatok ide

     7. Mindig mindent tálaljunk (szépen): 

  • Nagyon fontos, hogy minden ételt tegyünk ki, amivel készültünk
  • Hiába gondolnánk, hogy 3 hamburger után senki nem kívánja már a sütit, tapasztalatból mondom, hogy ha szépen tálaljuk, mindenki megkívánja:)
  • A tálalásra mindig figyeljünk oda: például ha nem volt időnk sütni és bolti édességekkel készültünk, azokat se zacskóstul tegyünk az asztalra, mert a vendégek aligha fognak rányúlni és maguktól kinyitni
  • Mindig mindent nassolni valót, kibontva, szépen tányéron tálalva tegyünk az asztalra, mert így fognak csak enni belőle a vendégek
  • Mert még legegyszerűbb sütit, édességeket, gyümölcsöt is fel lehet dobni a szép tálalással

10453949_295772353923729_757208874_n

1169968_651037608328451_2112593717_n

Pogi receptért kattintsatok ide

11208110_1385896175073663_1334983201_n

Muffin díszítési tippekért kattintsatok ide

1eb0d71208eb11e3ade722000a1faea4_7

Igyekeztem mindent apró fortélyt összegyűjteni Nektek. Remélem hasznosnak találtátok őket.

Szép nyári estétek kívánok,

Ágiiiiii

 

“Egészséges” pizza recept, házi paradicsomszósszal

Mostanában szinte már mániám, hogy nem bírok megcsinálni egy receptet úgy ahogy van: mindig minden hozzávalót kicserélek, mindent másként csinálok.

Most sem volt másként: hétvégén áthívtuk (L) tesójáékat és házi pizzát készítettünk nekik. Tudom, hogy Anita is odafigyel az egészséges táplálkozásra, ezért arra gondoltam, hogy “egészséges” pizzát csinálunk, házi paradicsomszósszal.

_MG_6795

Legnagyobb meglepetésemre hatalmas sikere volt a pizzatésztának és a szósznak is, ezért gyorsan megosztom Veletek a recepteket, mielőtt elfelejtem:) 

 

HOZZÁVALÓK (4-5 fő részére) 

TÉSZTA

  • 200g zabpehelyliszt 
  • 200g tökmagliszt 
  • 100g kölesliszt 
  • 100g hajdinaliszt 
  • 400g búzaliszt
  • 4 evőkanál lenmag 
  • 3 evőkanál szezámmag 
  • 2 evőkanál hántolt napraforgómag 
  • 2 zacskó szárított (gluténmentes) élesztő 
  • 6 dl langyos víz 
  • 6 evőkanál extra szűz olívaolaj 
  • 2 evőkanál só 
  • 1 evőkanál oregánó 
  • 1/2 kávéskanál fekete bors 
  • 1 teáskanál cukor 

PARADICSOMSZÓSZ

  • 4-5 darab nagyobb friss paradicsom 
  • 1 nagyobb hagyma 
  • 4 gerezd fokhagyma 
  • 2 (egyszerű) zeller szára (hogy Pheobe is boldog legyen:)) 
  • 1 fél sárgarépa 
  • 5 evőkanál extra szűz olívaolaj 
  • 1 teáskanál oregánó 
  • só 
  • bors
  • egy csipet só 
  • 1 dl víz 

IMG_6380

ELKÉSZÍTÉSE: 

Kezdjük a szósszal, mert az aprítások miatt azzal kicsit több munka van, mint a tésztával és szeretek túl lenni azon a munkán, amit nem szeretek:) 

  • Meghámozzuk, megmossuk és felaprítjuk a zöldségeket: a zellert, a répát, a paradicsomot, a hagymát és a fokhagymát
  • A hagymát és a fokhagymát serpenyőbe tesszük, elkezdjük pirítani 
  • Belekeverjük a zeller felaprított szárát és a répát, tovább pirítjuk a zöldségeket 
  • Hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot, ráöntjük a vizet, megfűszerezzük és közepes tűzön 1 órán keresztül főzzük
  • 10-15 percenként megkevergetjük 
  • Ahogy kezd lefőni róla a víz, elkezd sűrűsödni 
  • Amikor kész, turmixoljuk át, hogy teljesen homogén legyen az állaga 

TIPP: Amikor elkezdtük csinálni, azt hittük az egész a kukában fog landolni, mert olyan híg volt, mint egy rossz lecsó:) Azzal nyugtattuk magunkat, hogy ha elrontjuk, van ketchup a hűtőben:) De ahogy főtt, egyre sűrűbb lett és a végén igazi paradicsomszósz állaga lett. Az eredeti recept, azt írta, hogy hámozzuk meg a paradicsomot, de mi ezt kihagytuk, mivel egyrészt lusták vagyunk, másrészt pedig alapon úgy terveztük, hogy átturmixoljuk, mert én nem szeretem ha darabos a szósz. De szerintem nagyon finom lett, annak ellenére, hogy én nem vagyok annyira oda a paradicsomos kajáékért. 

IMG_6526


PIZZA TÉSZTA: 

  • Egy nagy tálba keverjük össze a száraz hozzávalókat: a liszteket és a fűszereket, a sót
  • Egy másik tálba mérjük ki a vizet, a cukrot, a száraz élesztőt és az olívaolajat 
  • Vegyük elő a robotgépet és tegyük rá a dagasztófejet
  • Állítsuk a legalacsonyabb fokozatra, majd lassan adagoljuk hozzá a száraz hozzávalókat a másik tálban lévő alapanyagokhoz 
  • Azért kell alacsonyabb fokon keverni, mert ha túl gyorsan csináljuk az egész konyha tiszta liszt lesz 
  • Ha már benne van az összes liszt és kezd összeállni a tészta, kapcsoljuk fel magasabb fokozatra és 6-7 perc alatt keverjük hólyagosra a tésztát 

TIPP: Onnan tudhatjuk, hogy hólyagos a tészta, hogy kicsit pukkan, bár ezt a gép hangja miatt, aligha halljuk:))) Ezért inkább azt figyeljük, hogy mikor válik el a tészta az edény falától, illetve a dagasztófejtól. Ha elválik, akkor jó. 


 

  • Ha ez meg van, akkor tegyük ki a tésztát a gyúródeszkára és kézzel is gyúrjuk át 2-3 perc alatt 
  • Most már hallhatjuk a hólyagok pukkanását 
  • Egy nagyobb tál alját kiolajozzuk olívaolajjal és beletesszük a tésztát 
  • Meleg helyen 45 perc alatt duplájára kelesztjük 
  • Amikor megkelt, lisztezett gyúródeszkám 1 cm vastagra kinyújtjuk 
  • Csinálhatunk belőle szögletes vagy kör alakú pizzát, vagy akár mini pizzát

IMG_6530


TIPP: A mini pizzához szükségünk lesz egy nagyon kicsi tortaformára (10-15cm-es), amivel kiszaggatjuk a kinyújtott tésztánkat (ugyanúgy használjuk, mint egy pogácsaszaggatót) 

  • A nyers tésztalapokat sütőpapíros tepsire tesszük, megkenjük a leturmixolt paradicsomszósszal és a tetszőleges feltétekkel megszórjuk
  • Például: sonka, szalámi, tonhal, kukorica, ananász, olívabogyó, hagyma és persze sajt, sajt, sajt:) Természetesen bármit tehettek rá, amit csak szeretnétek, illetve, ami van a hűtőtökben:) 
  • A pizzákat 220 fokon addig sütjük, ameddig meg nem barnul a tetején a sajt, körülbelül 15-20 percig 
  • A kész pizzákat rácsra tesszük, kicsit hűlni hagyjuk, majd tálalhatjuk is:) 

IMG_6386

Remélem Nektek is ízleni fog:) 

Jó pizzázást, 

Ágiiiiii

#mutimiteszel_valojaban, avagy néha valóban szégyellni valóan eszem

Pénteken lezárult a #mutimiteszel_valojaban “projektem”, amellyel az volt a célom, hogy megpróbáljak választ találni arra a kérdésre, hogy mennyire figyelek oda a helyes táplálkozásra, ha mindent megosztok Instagramon, amit valójában megeszek. Ugyanúgy rábontok-e este 9-kor a nasikára, ha tudom, ezt mindenki látja. Ugyanúgy megeszem-e a csokikámat, ha nem tudok bebújni a sarokba elmajszolni.

Sokkal érdekesebb tapasztalatokat szereztem, mint amilyenekre számítottam, amikor belevágtam.

11420058_10206430925314057_1464411908_n

Az első napokban végig az volt az érzésem, hogy figyelnek. Olyan volt, mintha be lenne kamerázva a hűtő, az édességes fiók, a kamra, minden. Ez pozitív hatással volt rám, valóban kétszer meggondoltam, hogy elindulok-e a hűtő felé egy túrórudiért, vagy megeszem-e a fiókban rejtőző kekszet. 

Ennek ellenére természetesen néha-néha “lebuktam”. Ha ciki, ha nem felvállaltam, hogy igen, a szombat reggel nálunk csokival indul, mert pizsiben csokit enni és közben tévézni 🙂 

11376310_1033848256627640_2089709984_n

Hét közepéig egészen büszke voltam magamra, hogy meglehetősen ügyesen ettem. (Addig.) Már nem kenyeret ettünk reggelire, hanem rászoktunk a zabkására, sok zöldséget ettem, a hús mellé köretnek tojást sütöttem, paradicsomot vágtam, alig nyúltam tejtermékhez (ami számomra nagy nehézség, mert imádom a joghurtokat) és átszoktam a cukormentes házi limonádéra:) 

11289749_10206422593945778_1697985405_n

Aztán elindult a hét, pörögtek az események és a hét közepén elértem a projekt mélypontját, amikor valóban szégyelltem, amit ettem. Tudom nem mentség, de iszonyú sűrű napom volt, sok munkám volt, maximálisan akartam teljesíteni és bizony elfelejtettem enni és bizony azon a napon csak ezt a két képeket postoltam: 

11414347_10206403055817337_1101804796_n

Ahogy feltöltöttem a képeket és beismerően leírtam alá, hogy nem csaltam, valójában csak ezeket ettem egész nap, rögtön kaptam aranyos kommenteket, hogy ez így nem jó, vigyázzak, egyek rendesen. Akkor úgy éreztem, hogy bizony könnyebb és egyszerűbb, ha most azonnal letörölném a képeket és nem felvállalni, hogy egész nap egy zabkását és két szelet húst ettem. Nagyon szégyeltem és kínosan éreztem magam, de nem volt menekülés, hiszem pont ez volt a lényeg, hogy igenis nézzünk szembe a hibáinkkal, vállaljuk fel, gondolkodjunk el rajtuk. 

És én tényleg elgondolkodtam, magamba szálltam és a másnapot szépen végig ettem: sokszor keveset és aznap már büszkén postolgattam az elemózsiáimat:) (Jó lecsúszott egy raffaello, de csak azért meg a kormányablakban ragadtam órákra:)))

11638099_10206430875072801_1991746204_n

Összességében nagyon örülök, hogy belevágtam, mert én sajnos néha magamtól elfelejtek oda figyelni a táplálkozásra és ez a “projekt” elindított egy jobb úton. Habár innentől csak a kajáim 99,9%-át fogom postolni, ahogy megszokhattátok tőlem, nem mindent, amit megveszek, de ennek ellenére úgy érzem jobban oda fogok figyelni arra, hogy mikor, mit és mennyit eszem. 

Ajánlom mindenkinek, hogy próbáljátok ki Ti is, mert tényleg olyan oldalatokat ismerhetitek meg, ami eddig rejtve maradt. És ha Ti is olyanok vagytok, mint én, hogy néha nem megy magatoktól, akkor ez egy nagyon jó módszer arra, hogy rávegyen minket az egészségesebb táplálkozásra. Mert hát mi is lehetne nagyobb motivációs erő, mint hogy mit gondol rólunk a külvilág:) 

Remélem élveztétek a beszámolómat:)  

Sok sikert Nektek is, ha megpróbáljátok megmutatni, hogy mit esztek valójában:) 

__ 

#mutimiteszel_valojaban #mutimiteszel 

 

 

Lúdláb torta

A lúdláb egy igazi hagyományos cukrász sütemény, ezért annyira nem szeretem, de mivel a Nagymamám egyik kedvence, ezért fontos számomra, hogy szép és finom lúdláb tortát tudjak csinálni. Már többször csináltam, és úgy érzem egyre jobban megy, ezért meg merem osztani Veletek a receptjét és természetesen a hozzátartozó fortélyokat, amelyek általában nincsenek benne a receptkönyvekben:) 

_MG_6731

Hozzávalók

(25cm-es tortaformához)


Piskóta:

  • 5 darab tojás 
  • 100g kristálycukor 
  • 90 g liszt 
  • 10 g cukrozatlan kakaópor 

Krém

  • 175 ml habtejszín
  • 250 g kristálycukor 
  • 100 g cukrozatlan kakaópor 
  • 250g teavaj 
  • 4-5 marék magozott meggy

Máz: 

  • 200g étcsokoládé 
  • 8 evőkanál étolaj 

ELKÉSZÍTÉSE: 

  • A piskóta elkészítéséhez szétválasztjuk a tojásokat 
  • A fehérjét a cukor 2/3-val habosra keverjük: fontos, hogy csak akkor adjuk hozzá a cukrot, amikor már a fehérje habosodni kezd, különben, nem fog felverődni a hab
  • Sárgáját fehéredésig keverjük a maradék cukorral
  • Óvatosan hozzákeverjük a fehérjét sárgához, spatulával kettőt keverünk rajta, majd egyben hozzáadjuk a lisztet és a kakaóport
  • Szintén nagyon óvatosan elkeverjük benne a lisztes kakaóport, úgy, hogy ne maradjanak benne liszt darabok
  • 25 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd beleöntjük a nyers piskótát
  • Előmelegített sütőben légkeverésen 150 fokon 20-25 perc alatt megsütjük 
  • Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e

TIPP: Ha éppen nincs a közelekben tű és nem akartok beleszűrni egy kést, akkor a következő “módszert” javaslom: ha kicsit kézzel megnyomkodjátok a torta közepét/tetejét, és megfelelően keménynek, rugalmasnak érzitek, akkor tökéletes a piskóta. Nagyon vigyázzatok, nehogy megégessétek magatokat!!! Én már annyiszor égettem meg magam, annyit nyúlkáltam már forró sütőben, hogy nem érzem a hőt. Igazából ha jobban belegondolok, inkább maradjatok a tű/késpróbánál, nem kéne javasolnom senkinek, hogy nyúlkáljon a forró sütőbe, elég baj, hogy én csinálom:) 

  • Szóval ha megsült a piskótánk, 10-15 percig hagyjuk hűlni a formában, majd vegyünk ki és tegyük rácsra hűlni. 

Ha több segítséget szeretnétek kapni a tökéletes piskóta elkészítéséhez, akkor kattintsatok az egyik korábbi bejegyzésemre: Piskóta recept

KRÉM ELKÉSZÍTÉSE:

__

TIPP:A krém elkészítése körülbelül 5 perc, de a hűlési ideje, legalább 4-5 óra. Ezért ha tehetitek már előző nap csináljátok meg, tegyétek be a hűtőbe és használat előtt 1 órával egyszerűen vegyétek ki 

__

  • A tejszínt és a cukrot egy lábasba tesszük és felforraljuk 
  • Egy tálba mérjük ki a cukrozatlan kakaót, öntsük rá a forró tejszínes-cukros masszát és kézi habverővel alaposan, csomómentesen keverjük el 
  • A vajat vágjuk darabokra, melegítsük meg egy kicsit a mikróban, épp annyira, hogy puha legyen 
  • Adjuk hozzá a vajat a forró kakaós masszához és keverjük el szintén csomómentesen 
  • Hagyjuk szoba-hőmérsékleten hűlni, vagy ha tehetitek valami hideg helyen, pl. a spájzban vagy a pincében, majd tegyük a hűtőbe 4-5 órára 
  • Amikor megsült a tészta, vegyük ki a formából, vegyük le az aljáról a sütőpapírt és tegyük vissza a kapcsos formába
  • A már kihűlt krémet habosítsuk ki robotgéppel: ezért kell használat előtt kivenni a hűtőből, mert olyan keményre vissza tud dermed a vaj, hogy engedés nélkül nem tudunk vele dolgozni
  • A kihabosított krémet elfelezzük és egy kicsit félre teszünk belőle a díszítésre 
  • A krém felét egyenletesen eloszlatjuk a formában lévő piskótán, oszlassul el rajta a magozott meggyet, majd kenjük rá a maradék krémet (a cukrász “biblia” szerint 2-2 cm vastagnak kell lennie a krémnek, ha minden igaz, pont ennyi jön ki a megadott mennyiségből)
  • Azért kell bent hagyni a formában a tortát, hogy szépen, egyenletesen el tudjuk kenni rajta a krémet. 
  • A betöltött tortát visszatesszük a hűtőbe és hagyjuk, hogy kicsit visszadermedjen a krém, ami a habosítástól és a melegtől megolvadt (ha siettek, nyugodtan tegyétek be 10 percre a mélyhűtőbe)
  • Amikor visszadermedt a krém egy lapos pengéjű késsel körbe vágjuk a tortát és kivesszük a formából 
  • Ha esetleg valahol megsérült volna semmi gond, most még lehet javítani:) 
  • Közben a csokit megmelegítjük mikróban vagy gőz felett. Nagyon vigyázzatok, nehogy elégessétek, ha mikrót használtok. Ha van időtök és jobban szerettek biztosra menni, inkább gőz felett melegítsétek meg 
  • A megolvasztott csokihoz hozzáadjuk a 8 evőkanál étolajat és legalább 10 percig kevergetjük: ezt az időt nem szabad elcsalni, mert különben  “olaj” csíkos lesz a csoki máz. Akkor hagyhatjuk abba, amikor már nem látunk “olaj” foltokat benne
  • Ha ezzel megvagyunk rácsra tesszük a tortát és egyszerűen ráöntjük a csokit 
  • Érdemes egy tálcát tenni a rács alá, hogy a lefolyt csokit újra fel tudjuk majd használni 
  • A rácson kicsit hagyjuk szárazni, majd gyorsan levesszük, nehogy oda ragadjon és megtörjön 
  • A kész tortát betsszük a hűtőbe, hogy meg tudjon dermedni a máz
  • Amikor már matt a felülete kivesszük és a maradék krémből kicsi tuffokat teszünk a tetejére, tetszőleges kinyomó fejjel
  • Én Wilton 1M fejet használtam a rózsához és ilyen lett a végeredmény: 

_MG_6730

Jó tortázást, 

Ágiiiii

 

 

 

 

Gluténmentes csokis muffin

Mostanában szeretek kísérletezgetni a konyhába és új, saját recepteket kreálni:) Most egy gluténmentes muffin receptet állítottam össze. 
Több pozítiv visszajelzést is kaptam, ezért meg merem osztani veletek az új receptemet:)

_MG_6720

HOZZÁVALÓK


75 g mandulaliszt

75 g kölesliszt

15 g cukrozatlan gluténmentes kakaópor

150 g margarin

4 darab tojás (M)

110 g  kristálycukor

1 csomag vaníliás cukor

4 evőkanál (eper)lekvár

1 (laktózmentes) natúr joghurt

ELKÉSZÍTÉSE

Pár másodperc alatt megolvasztjuk a ramat a mikróban, épp csak annyira, hogy kicsit folyós legyen, majd robotgéppel habosra keverjük a cukorral. Akkor jó, amikor már nem látjuk annyira a cukordarabokat, kifehéredett és kezd homogép lenni a massza. 

Ha már kellően kifehéredett a massza, hozzáadjuk egyesével a tojásokat. 

Hozzáadjuk a száraz hozzávalókat: a lisztet és a hollandkakaót. Fakanállal hozzákeverjük a vajas-cukros masszához. Jó sűrű lesz a masszánk, szóval gyorsan hozzá is adjuk a lekvárt és a natúr joghurtot. Ettől kicsit lazulni a fog a tészta, annyira, hogy tökéletesen bele tudjuk kanalazni a muffinpapírokba:) 

Előmelegített sütőben légkeverésen 180 fokon 20-25 percig sütjük. Ha minden igaz, akkor kicsit meg fog repedezni a tetejük sütés közben.

_MG_6727 copy

Lehet furcsáljátok, hogy nincs a receptben sütőpor, ez nem elírás, hanem szándékosan nem írtam bele: egyik adagba tettem, a másikba nem és azt tapasztaltam, hogy sokkal szebb az (nem esett össze és szép repedezett maradt a teteje), amiben nincs sütőpor és egyáltalán nem lett szalonnás:) 

Miután megsültek kivesszük őket a sütőből és a formából is és rácsra tesszük őket, hűlni hagyjuk. 

A kész muffinokat megkentem házi eper lekvárral (amit anyukám csinál) és házi eperrel díszítettem (ami a nagypapám kertjében termett :)) 

_MG_6722 copy

Remélem Nektek is tetszeni fog a receptem. 

Jó sütizést, 

Ágiiiiii

 

 

 

#mutimiteszel_valojaban 1. nap

Megmondom őszintén sokkal furcsább érzés minden kaját megmutatni, megosztani, mint, ahogy elsőre  gondoltam volna. Kicsit úgy éreztem magam, mintha egész nap figyelne valaki:) De az első napom végén már látom, hogy ezzel a “módszerrel” valóban háromszor meggondoltam, hogy megeszem-e (felvállalom-e), amit elsőre rögtön fel akartam falni:)  

Nézzük csak miket ettem ma:)

11422773_10206369719263944_1590507726_n

Reggel korábban kellett indulunk, mint szoktunk, ezért nagyon kellett sietünk. Amikor épp éledeztem a kanapén annyira kényelmesnek tűnt beugrani a sarki pékségbe, venni egy kakaóscsigát és útküzben elmajszolni. De mivel tudtam, hogy postolok, ezért felálltam, hozzáütöttem még egy tojást a tegnapi sütésből megmaradt két tojásfehérjéhez és csináltam egy fitness rántottát. Szóval ma reggel az Instagram miatt ettem egészségesebb reggelit🙂 

Délelőtt ettem egy “kis” házi  epret, mert szeretem és jól esett.  Ennek nem volt semmi köze az Instához:)

Ebédre is egészségeset ettem, de azt sem az Instagram miatt, hanem mert tegnap vettem a Lidl-ben borzasztó finom, előrepácolt mustáros csirkét és egész délelőtt arra vártam, hogy megehessem:) 

Sajnos postolás ide vagy oda, az ebéd utáni nasiról nem tudtam ma sem lemondani, ezért lecsúszott egy pöttyös rudi:) 

A délutáni kávé mellé benyomtam egy epres muffint, de mentségemre szóljon, hogy kötelességből tettem:) Jövő hétre kell fejlesztenem egy tökéletes gluténmentes muffin receptet (hamarosan elárulom, hogy miért:)) és azért kellett ma kikisérleteznem és megkóstolni. Nem szeretem magamat dicsérni, de tényleg nagyon finom lett. (U.i.: hamarosan hozom a receptet:) Nagyon jól esett a kávé mellé, nem bántam meg:) 

Visszanézve a képeimet látom mennyire összevissze táplálkozom. Tudom könnyű kifogás, de egész nap rohangálok, mint pók a falon és néha el is felejtek enni  és számomra nehéz ötször keveset és egészségeset enni. Talán majd holnap:) 

Viszont most jön a nap legnehezebb része. (L)-vel filmezni fogunk és nagyon nehéz lesz megállni, hogy ne bontsunk rá a spájzból kacsingató chipsre és a hütőből integető kolára, de remélem erősek maradunk és ma már nem postolok több mutimiteszel_valojaban fotót:) 

__

mutimiteszel mutimiteszel_valojaban

 

A felét se eszem meg azoknak, amit postolok, de a dupláját megeszem annak, amit nem postolok.

Szerintem nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy az Instagram profilunk nem mindig, sőt sok esetben egyáltalán nem a valódi életünket tükrözi. Ahogy elnézem a sajátomat azt látom, hogy a felét se eszem meg azoknak, amit postolok, de a dupláját megeszem annak, amit nem postolok.

Egyre melegebb van, egyre többen postolunk parkban salátát evős képet vagy éppen egy olyanokat, ahol épp friss gyümölcsöt majszolunk. Büszkék vagyunk rá, hogy mi is készítjük a beach bodyt:) 

11327796_10206364203686058_1029619309_n

Nekem is van bőven ilyen képem, de hiába görgetitek végig a profilomat, olyan tuti nem találtok, ahogy épp a kanápén ülök, nézem a tévét, chipset eszem és colát iszom. Nem azért mert nem csinálom, hanem mert ezeket a pillanatokat nem szívesen mutogatjuk.  Szerintem nem vagyok egyedül, aki szentül hisz a “ha senki nem látja, hogy eszem, akkor nem is hízok” elvben:) 

Ezért arra jutottam, hogy holnaptól kezdve egy héten át, mindent lefotózok és feltöltök az Instagram oldalamra, amit megeszem és betagelem a #mutimiteszel_valojaban hashtaggel. 

Több kérdésre is szeretnék választ kapni jövő pénteking: Ha mindenki látja, hogy mit eszem, akkor mást eszem?  Egészségesebben eszem, ha mindenki látja? Kevesebbet eszem, ha mindenki látja? 

Kiváncsi vagyok, mi fog belőle kisülni:) Ha tetszik az új projektem csatlakozz és muti meg Te mit eszel valójában:) 

__

#mutimiteszel #mutimiteszel_valojaban

 

Rákóczi túrós

RÁKÓCZI TÚRÓS TORTA 

A Rákóczi túrós nem tartozik a nagy kedvenceim közé, de (L) egyik kedvenc sütije és azt tapasztalom, hogy nagyon sok ember szereti és a cukrászdákban is sokan keresik. 

Nem sütöttem olyan sokszor eddigi “pályafutásom” alatt, de amikor csináltam, mindig nagy sikere volt, ezért merem megosztani veletek ezt a receptet és a hozzátartozó fortélyokat, amik általában nincsenek benne a receptkönyvekben. 

10508086_263646263835738_891751044_n

HOZZÁVALÓK 

(25 cm-es torta formához)

TÉSZTA

  • 400 g liszt 
  • 160g margarin 
  • 100g porcukor 
  • 2 darab tojássárgája 
  • 2 kávéskanál szódabikarbóna 
  • 2 evőkanál tejföl 

KRÉM

  • 1 kg tehéntúró 
  • 200g porcukor 
  • 4 darab tojássárgája
  • 1 kicsi tejföl
  • 4 evőkanál búzadara
  • 1 citrom reszelt héja 
  • forró baracklekvár 

HAB

  • 6 tojásfehérje 
  • 300 g porcukor

ELKÉSZÍTÉSE: 

Kibéleljük ki egy 25cm-es tortaforma alját sütőpapírral.

Először a tésztát készítjük el. A hozzávalóit jól összedolgozzuk helyezzük a tortaformába és lelapogassuk az aljába, hogy egyenletes legyen mindenhol. A tésztát előmelegített sütőben 180 fokon 5-6 percig félig átsütjük. 

Ameddig sül, illetve hűl a tésztánk neki állunk a krémnek. Először is a citromot alaposan megtiszítjuk: 10 percre áztassuk jó forróvízbe, majd alaposan mossuk meg a héjját.

A tojásokat szétválasztjuk és a tojássárgákat robotgéppel kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a túrót is és úgyis jól elkeverjük. Végül beletesszük a citrom reszelt héját, a tejföld és a búzadarát és jól elkeverjük a krémet.

A megsült tésztát megkenjük forró baracklekvárral, majd rákenjük a túrós krémet. Habkártyával elegyengetjük a krémet, majd betesszük a sütőbe és 180 fokon 30 perc alatt megsütjük. Akkor jó a torta, hogy ha már kicsit sárgul a túró és a tűpróba során nem ragad.

Ameddig sül a tortánk elkészítjük a tojáshabot. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük: nagyon fontos hogy a tojásfehérjébe ne kerüljön se tojássárgája, illetve semmilyen zsiradék vagy folyadék, mert akkor nem fog felverődni a hab. Ezért érdemes a tálat, amibe felverjük a habot szilviával áttörölgetni. A porcukrot akkor adjuk hozzá a tojáshabhoz, amikor már kicsit habosodik. Kőkeményhabra van szükségünk, így addig verjük, ameddig a fejünk föle mernénk emelni a tálat:) 

1939588_745073325551965_3980032037918129865_n

Amikor tökéletes a habunk vagyis annyira kemény, hogy megáll, amikor kivesszük belőle a robotgép fejét, simacsövű kinyomózsákba töljük és a megsült, kihűlt torta tetejére adaguljuk tetszőlegesen:) Én kicsi tüskéket csináltam, de úgy csináljátok, ahogy szeretnétek. A “tüskés” tortánkat visszatesszük a sütőbe és 100 fokon megszárítjuk. Ez akár 10-20 percig is eltarthat.

TIPP: Úgy szoktam csinálni, hogy vékony rétegben az egész tortát bekenem tojáshabbal és csak utána teszem rá a “tüskéket”, így ha nem érnek össze teljesen, akkor sem fog annyira elütni a végén:) 

Amikor kész a tortánk a tüskék közé kiskanállal vagy habzsákkal baracklekvárt csöpögtetünk:) 

Jó sütizést, 

Ágiiiiii

 

Eperturmix mandulatejjel

EPERTURMIX MANDULATEJJEL

Az eperszezonban biztos Ti is sokszor jártok úgy, hogy megkívánjátok a piacon az epret, haza értek és ha nem eszitek meg rögtön, akkor meg-meg feledkeztek róla. Ezért most egy olyan öltetet mutatok, ami villám gyorsan elkészíthető és az fonnyadt epret sem kell kidobnunk:) 

11141330_914709798588316_9005913215586613890_n

HOZZÁVALÓK

250g eper 

1 dl mandulatej 

Sajnos sokszor járok úgy, hogy a boltban elhiszem, hogy mindent meg fogok enni, amit bepakoltam a kosaramban és napok múlva benézek a hűtőbe és mindig ott van az eper, amiért a boltban ölni tudtam volna. Ilyenkor a szívem szakad meg érte, mert habár még ehető állapotban van, már kicsit fonnyadt, ezért már nincs gusztusom megenni (mert finnyás vagyok:)).

10383533_719259564800008_3934468056010096651_n

Ilyen esetben a legjobb és leggyorsabb megoldás, hogy a (még nem penészes (!) ) epret, jó alaposan megmossuk, eltávolítjuk a csutkáját, félbe várjuk (hogy a gép rendesen fel tudja aprítani), beletesszük a turmixgépbe és adunk hozzá tetszőleges mennyiségű (kb. 1 dl) mandulatejet. Lehetőleg növényi tejet használjatok, ha tudok, például mandulatejet, kókusz- vagy rizstejet. Pont most láttam a boltban mandula és kókusztejet egyben:) Ha nem vagytok növényi tej “pártiak”, nyugodtan használjatok tehén tejet:) 

Ha minden bent van a gépben, jó alaposan összeturmixoljuk és már kész is a finom eperturmix. Olyan íze van, mint a folyékony eperfagyinak…uhhh nagyon finom:) 

11380747_767673969996792_1479024978_n

TIPP:

Ha épp nincs otthon “fonnyadt” epretek, de van például banánotok, vagy bármilyen más gyümölcsötök, ugyanígy tudjuk készíteni turmixot, akár keverhetitek a gyümölcsöket:) 

Jó turmixolást, 

Ágiiiiii

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!